Viime viikonloppuna yritin viihdyttää itseäni Sinivalkoisten Siipien kyydissä Rovaniemelle ja takaisin kauden viimeisellä Slammerilla. Onnistuin siinä vain osittain, vaikka kyseessä oli Valokuva Numero. Aivan niin. Ja varmaan juuri siksi.

Aikaansa ja genreänsä seuraavan aikakausijulkaisun on pakko tehdä luovaa muokkausta yleisesti käytössä olevaan kieleen ja erityisesti kielioppisäännöstöön. Tämä on perusteltavissa ylläolevan lisäksi myös lukijakunnan lukukokemuksen parantamisella, kun puhutaan "samaa kieltä".

Kielenhuollosta tekstissä ei kuitenkaan ole mielestäni perusteltua luistaa siksi, että lukijat eivät tiedä, mikä on oikein ja väärin, tai siksi, että ei nyt vaan jaksa. Varsinkin kun lukijakunnalleen esikuvallisen medialla olisi hyvä mahdollisuus vähän opastaa junnuja oikealle tielle. Eihän kaiken tarvitse olla pilkulleen (oho), mutta saman kappeleen lukeminen viiteen kertaan on perin turhauttavaa.

Kysymyshän on loppupeleissä tekstin luettavuudesta ja sen ymmärrettävyydestä eli viestin perille menosta. Viestiminen ja viestin ymmärtäminen lienee peruste koko aikakausijulkaisun tuottamiselle. Tämänhetkinen viestinnän taso vaatii merkittäviä sisälukuharjoitteita lukijalta, joka näin tuntee itsensä helposti aliarvioiduksi.

Onneksi sekaan mahtuu myös muutamia kirjoittajia, jotka tietävät, mihin pilkku tulee ja, että yhdyssana on yhdyssana. Kiitos Tuukka. Toivon, että kesäkauden aikana lehden toimitus miettii hiukan tekstintuottamiskuvioitaan. Osaajia näköjään löytyy, joten kiinnostuksestako se jää kiinni. Toivottavasti ei.

Suomessa on tilaa ainakin yhdelle laadukkaalle lumilauta-aiheiselle aikakausijulkaisulle. Helposti.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti


 

Copyright 2006| Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger Beta by Blogcrowds.
No part of the content or the blog may be reproduced without prior written permission.