Eurooppalaisen lautailujulkaisun, OnBoardin, vuosittainen valokuvaspektaakkeli, Photo Annual, tipahti postiluukusta. Poikkeuksellisesti en ehtinyt sitä edes vielä odottaa, mutta kylläpä tuli kreivin aikaan. Varovasti aukeama kerrallaan kuin teinipoika ensimmäisen aikuisten kuvakirjan ääressä selailin mantereen merkittävimpien lautailukuvaajien viime talven aikaansaannoksia.

Kuvista näkyy mielestäni ainakin yksi selvä trendi: tietynlaisen brändituputtamisen väheneminen. Vaikka loppujen lopuksi sekä kuvaajan että kuvatun laskijan leipä tulee lauta- tai vaatevalmistajan markkinointibudjetista, asia tuodaan aikaisempaa hienovaraisemmin ilmi. Pääpaino on kuvalla, laskemisella ja fiiliksen taltioinnilla, eikä itsearvoisesti laudan grafiikoiden tai takin kuosin oikealla valottamisella.

Erityisesti tuota ajatusta alleviivasi mustavalko-otokset sekä omaksi artikkelikseen irroitettu Matt Georgesin Silhouettes-osuus, jossa laskijat olivat pitkälti mustia läiskiä ja kuvat erittäin tunnelmallisia. Valon ja varjon leikkiä parhaimmillaan. Pidin kovasti ja aion pistää tiukasti korvan taakse ensi talven otoksia ihmetellessäni.

Vaikka kuvatut laskijat ovat kovan luokan ammattilaisia ja erilaisilla kilpa-areenoilla pyörittelevät tuplakorkkeja ja tonnisia bonuksilla kummemmin hikeä vuodattamatta, on kuviin päässeissä tempuissa paljon rauhallisempia vetoja. Erityisesti silmään pistävät aina (bäkki-)sataset, joihin saadaan vangittua tyyliä merkittävästi enemmän kuin linnan juhlissa, ja olipa tämän julkaisun sivuille päässyt jopa neljä (4) kappaletta legendaarista Ollieta. No grab, no bullshit.

BlazingJutun inspiroimana kävin oman viime talven kuvakansioni läpi. Sekaan mahtuu kaikenlaista, eikä taso luonnollisestikaan ole yllämainitun julkaisun portfolion veroinen. Siitä huolimatta - tai ehkä juuri siksi - oli mielenkiintoista valita omasta mielestäni kelvollisin otos siitä joukosta. Päädyin ystävieni avustuksella (kiitos osallistuneille) samaiseen mustavalkoteemaan, jota isot pojatkin käyttivät. Ruka, Saarua I, marraskuu 2008.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti


 

Copyright 2006| Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger Beta by Blogcrowds.
No part of the content or the blog may be reproduced without prior written permission.